St. Lucia - Horta, blog schipper

4 januari 2017

ARC race 2016 7

UTC Time: 04. januari 2017 03:43, Ysbrand, Position: 29,6.6N , 59,14.0W, Speed: 9 knots, Course: 18 deg.
Goedemorgen allen! Hier op de Sanya bevinden we ons op 1100 mijl van Florida en 1420 mijl van Horta, Azoren. We zijn eindelijke richting de kern van het hoog gekomen en de wind is naar rechts aan het draaien. Het hoog zit rechts van ons en de wind gaat de komende uren van noordoost naar zuid en uiteindelijk naar zuidwest draaien. We gaan boven de kern langs, ook omdat de kern naar beneden zakt, om zo druk te houden. Er zou zo'n 10 knopen wind moet blijven staan en met de Sanya lopen we dan ook rond de 10 knopen. Vannacht is dat ook zo en zit de wind tussen de 8 en 12 knopen in.Eindelijk een nacht waar we een beetje normaal kunnen slapen na al het klappen op de golven bij een aan de windse koers met 2 reven in het grootzeil en een J4. Nu varen we ook aan de wind, maar met een vlakke zee, vol grootzeil en J1.Je merkt dat iedereen bij begint te komen, het energie niveau stijgt en mensen beginnen weer te praten, in plaats van te soezen en de wacht door te komen. Vanmiddag konden eindelijke de luiken weer open om de boel te laten luchten, want na 3 dagen begon he t binnen best hard te ruiken. Het scheelt allemaal enorm! Intussen hebben we ook nog even gezien hoe makkelijk Carbon en electriciteit fout kan gaan, doordat een kabeltje doorgeschavield was en contact maakte met het carbon. Er was onmiddellijk veel rook en zelfs even vlammetjes. Gelukkig een adequate bemanning d ie de stroom eraf gooide! Het probleem was snel gelokaliseerd, het bleek ook nog een onbelangrijke kabel te zijn, dus meteen weggeknipt en probleem opgelost. Het was wel even schrikken! We hoorden dat de tracker het niet deed en het bleek dat er een knopje verkeerd stond. HIj zou het nu weer moeten doen! Tot de volgende keer!


UTC Time: 02. januari 2017 20:27 Position: 23,47.84N , 59,18.99W Speed: 12 knots, Course: 355 deg.
Voor iedereen die wij de vorige keer vergeten waren, een heel gelukkig nieuwjaar en dat we velen maar op de Sanya mogen tegenkomen! De afgelopen 2 dagen varen we nog steeds aan de wind over BB en alles is zwaar en ongemakkelijk.  Er staat tussen de 20  en 30 knopen wind, waardoor we afwisselend met een 1e of 2e rif varen en voorop een J4 hebben (een kleine werkfok).Toch lopen we nog tussen de 11 en 13 knopen met af en toe periodes van vrij steile golven, waardoor er erg harde klappen zijn die de Sanya te verduren krijgt. Dit maakt het leven met 17 mensen aan boord niet gemakkelijker. We  hebben ook begrepen dat onze tracker het even niet doet, dus hierbij ook onze positie: Position: 23,47.84N , 59,18.99W Speed: 12 knots, Course: 355 deg. UTC Time: 02. januari 2017 20:27. Ik  zal proberen regelmatig korte berichtjes via de mail te sturen, zodat je toch een idee krijgt waar  we zijn. Alles is prima aan boord, We zijn nu ter hoogte van de zuidpunt van Florida, 600 mijl ten noorden van St. Lucia. We varen zo nog ca 300 mijl door en gaan dan met de te verwachte winddraaiing mee naar het oosten. De koers naar Horta is nu 52 graden. Tot zover, Ysbrand, Schipper Sanya op een erg onrustig bewegende boot  ..;)..;)


UTC Time: 01. januari 2017 19:17, Ysbrand, schipper Sanya Position: 18,55.12N , 59,9.30W Speed: 11 knots, Course: 20 deg.
De eerste dag is geweest.  We zijn onderweg naar Horta. De routering zegt eerst over bakboord 800 mijl of zo naar t noord tot noordoosten,  totdat we bij het hoge drukgebied komen. Daar kunnen we dan meeliften met zuidelijke winden naar de Azoren. Dit gaat ongeveer 3 dagen duren.  Dat is niet makkkelijk inslingeren. De hele tijd onder een hoek, golf op en af, af en toe een paaltje pakken. Iedereen is moe en katterig en de 4 uren in de wacht worden afgewisseld met slaap. Er ligt een heel groot hoge druk gebied op de noord atlantic, dus we varen naar minder wind toe. Maar de golven maken dat de boot erg onrustig beweegt en dat slapen,  eten, toiletteren, elke boothandeling lastig is en veel energie kost. We varen continu met een J4 en 1 of 2 reven in het grootzeil. Dat houdt de Sanya handelbaar. De sfeer is prima aan boord  en vandaag komen de gasten langzamerhand meer in hun ritme. Af en toe kunnen ze sturen als de wind even wast minder is. We hebben een groep van internationale gasten.  Nederlander, een Frankrijk, Grenada, Portugal, en Ierland zijn allemaal vertegenwoordigt.Tot nu toe veel vliegende vissen langs zien komen,  maar gelukkig geen walvis, haha! Inmiddels een ruime 300 mijl van St. Lucia,  zie onze tracker. Tot zover,

Volg de Sanya via de live tracker:

http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0vRbm1DU5xNgmHp5RKQd6lvONT2CuGikY

 

Terug